Wat zijn vegan condooms en waar bestel je ze?

Zelfs als je heel milieubewust leeft, is de kans groot dat je seksuele beschermingsmethoden iets minder vriendelijk zijn voor Moeder Aarde. Hoewel condooms noodzakelijk zijn, zijn ze voor eenmalig gebruik, wat bijdraagt aan veel afval. Toch zijn er manieren die beter zijn voor het milieu, de aarde én je gezondheid: vegan condooms.

1) Maar eerst, wat is veganistisch ook alweer?

Om te beginnen betekent veganistisch zijn dat je een plantaardige levensstijl aanhoudt. Veganisten consumeren geen dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, eieren, honing, leer, bont, zijde, veren, etc. óf producten die stoffen bevatten die van dieren afkomstig zijn. Dit betekent dat veganistische producten vrij zijn van dierlijke (bijproducten en geen dieren schaden tijdens de productie, zoals dierproeven (modewoord cruelty-free).

2) Wat is een vegan condoom?

De meeste condooms zijn gemaakt van latex, een vloeistof die wordt gewonnen uit rubberbomen. Dus eigenlijk zouden alle latex condooms heel goed veganistisch kunnen zijn, toch? – Niet echt. Hier komt het niet-vegan deel: om de latex zachter te maken tijdens het rubber productieproces, gebruiken reguliere condooms het melkeiwit caseïne, terwijl vegan condoom merken caseïne vervangen door plantaardige alternatieven zoals distel extract.

3) Voordelen van vegan condooms

Je zou zeggen dat vegan condooms alleen voor veganisten zijn, maar dat is zeker niet waar: de condooms zijn niet alleen plantaardig, maar ook een gezond en duurzaam alternatief voor gewone condooms. Bekijk hieronder al de voordelen voor je lichaam, dieren, mensen en het milieu.

1. Gezondheid

De meeste veganistische condoom merken gebruiken geen schadelijke chemicaliën die gistinfecties, irritaties & andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In plaats daarvan kiezen ze voor natuurlijke & plantaardige ingrediënten, bv. pure siliconenolie voor glijmiddelen of organische, voedselveilige groente/fruitextracten voor gekleurde & gearomatiseerde condooms.

2. Dierenwelzijn

Veganistische condoom merken gebruiken alleen plantaardige ingrediënten en testen niet op dieren. Woohoo!

3. Milieu

Meestal worden vegan condooms gemaakt van natuurlijk rubberlatex uit duurzaam geteelde bossen.

4. Fairtrade

Bedrijven die veganistische condooms maken, betalen hun boeren en fabrieksarbeiders een eerlijk loon en laten hen werken onder gezonde omstandigheden. Het gekke is dat ze nog steeds ongeveer evenveel kosten als gewone condooms.

Genoeg reden om deze condooms een keer te proberen toch? Blijf gezond, verras je bedpartner en scoor wat karma punten! 😉 

Op zoek naar een vegan rubbertje? Check hieronder ons favoriete merk!

4) Huzzy

Huzzy is een opkomend condoommerk waar wij onwijs fan van zijn. Het merk streeft naar seksuele gelijkheid, en maakt aardig wat impact. Hun vegan condooms worden dan ook steeds populairder. 

Ze komen in een 12-pack, hebben een zaadreservoir en elke condoom heeft een unieke kama sutra kaart. Je koopt de 12-pack hier, geheel discreet en anoniem bij EasyToys.

huzzy vegan condooms

Zijn vegan condooms even veilig als gewone condooms?

Deze condooms zijn net zo veilig als gewone condooms. Ze moeten voldoen aan dezelfde eisen voordat ze verkocht mogen worden.

Zijn ze 100% vegan?

Waar de condooms exact van zijn gemaakt vind je in de beschrijving of verpakking, maar als ze adverteren met veganistisch dan kun je er vanuit gaan dat je een biologisch product koopt.

Waar kan ik condooms bestellen?

Lees hier alles over online condooms bestellen of bezoek de website van EasyToys.