De hoeveelheid seks die een persoon heeft varieert gedurende zijn leven. Er is geen juiste hoeveelheid seks om te hebben, en het niet hebben van seks voor een lange tijd zou geen negatieve bijwerkingen moeten hebben.
Hoe vaak iemand seks heeft veranderd natuurlijk van tijd tot tijd, afhankelijk van leeftijd, schommelingen in libido, en relatie status. Veel mensen genieten van een volwaardig en bevredigend leven zonder ooit seks te hebben.
In een onderzoek waarin gegevens van 17.744 mensen in de Verenigde Staten werden bekeken, meldde 15% van de mannen en 26,5% van de vrouwen het afgelopen jaar geen seks te hebben gehad, terwijl 8,7% van de mannen en 17,5% van de vrouwen meldden 5 jaar of langer geen seks te hebben gehad.
De onderzoekers concludeerden dat “seksloze Amerikanen een vergelijkbaar geluksniveau rapporteren als hun seksueel actieve tegenhangers.”
In dit artikel bekijken we wat er lichamelijk en psychologisch kan gebeuren als iemand lange tijd geen seks heeft en hoe dit mensen in een relatie kan beïnvloeden.
Geen seks: gevolgen voor het lichaam
Het kan zijn dat een persoon geen bijwerkingen van het celibaat merkt.
Mensen noemen het langdurig niet hebben van seks celibaat of onthouding. Wanneer iemand maanden of jaren geen seks heeft, is het onwaarschijnlijk dat hij of zij negatieve lichamelijke bijwerkingen op zijn of haar gezondheid merkt.
Onderzoek toont echter aan dat het hebben van regelmatige seks kan resulteren in bepaalde gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde werking van het immuunsysteem, verlaagde bloeddruk en lagere stressniveaus.
Mensen kunnen sommige van de lichamelijke voordelen van seks – zoals minder stress – krijgen door masturbatie.
Bij mannen kan de gezondheid van de prostaat baat hebben bij frequent klaarkomen, of dit nu met een andere persoon is of alleen. Een studie uit 2017 wees uit dat mannen die minstens 20 keer per maand ejaculeerden een lager risico op prostaatkanker hadden in vergelijking met degenen die tussen de 4 a 7 keer per maand ejaculeerden.
Voor vrouwen kan frequente seksuele activiteit – opnieuw, met een partner of alleen – de bekkenbodemspieren versterken die de blaas ondersteunen. Hierdoor verbeter je de blaasfunctie en incontinentie en urineverlies worden verminderd. Je kunt je bekkenbodemspier ook extra trainen met de hulp van vaginale balletjes.
Effecten op de geestelijke gezondheid
Er heerst een idee dat regelmatig seks hebben een belangrijk onderdeel is van iemands mentale staat. Hoewel dit voor sommige mensen waar is, is dit niet voor iedereen het geval.
Wanneer seksuele onthouding onvrijwillig is, kunnen sommige personen negatieve effecten op hun geestelijke gezondheid ondervinden. Omgekeerd kunnen mensen die geen seksueel verlangen voelen, deze gevoelens als verontrustend ervaren.
Nooit seks hebben in een relatie kan iemand zich onzeker of angstig laten voelen. Praten over deze emoties kan helpen om elk gevoel van ongemak weg te nemen.
Voor anderen is onthouding van seks belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid. Mensen kunnen om verschillende redenen afzien van seks, bijvoorbeeld omdat ze weinig zin in seks hebben, aseksueel zijn of er gewoon voor kiezen om er niet aan mee te doen.
De mogelijke voordelen van onthouding van seks, afhankelijk van het individu en zijn situatie, zijn onder andere:
- Geen risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
- Tijd om negatieve gevoelens over seks te verwerken
- Leven op een manier die in overeenstemming is met iemands religieuze overtuigingen
Uit onderzoek blijkt echter dat seks een goede manier is om stress te verlichten, wat de geestelijke gezondheid van een persoon kan bevorderen. Volgens een onderzoek waarbij 10.411 vrouwen met een laag seksueel verlangen werden ondervraagd, meldde 26,1% dat ze er last van hadden. Echter, onder degenen die een huidige partner hadden, was het cijfer veel hoger, namelijk tegen de 79%.
Sommige mensen vinden dat masturbatie stress en angst kan verminderen omdat er hormonen vrijkomen die een tijdelijke stemming boost geven.
Effecten op relaties
Veel mensen hebben bevredigende romantische relaties zonder vaak seks te hebben. Voor anderen kan regelmatige seks de gezondheid van hun relatie verbeteren.
Een onderzoek uit 2014 meldde dat seksuele frequentie alleen een indicator van welzijn was als mensen een relatie hadden. Ze vonden een associatie tussen het hebben van seks één keer per week en een hogere relatietevredenheid. Deze tevredenheid leek niet te veranderen wanneer de frequentie van seks toenam tot meer dan één keer per week.
Lees tip: 9 tips om jezelf sexy te voelen
Voor sommige mensen kan seks de communicatie en het gevoel van nabijheid verbeteren. Mensen die het gevoel hebben dat ze niet genoeg seks hebben, kunnen zich zorgen maken dat er iets mis is met hun relatie of bang zijn dat hun partner zich niet meer tot hen aangetrokken voelt.
In deze gevallen kunnen mensen andere methoden proberen om de communicatie en intimiteit te verbeteren. Knuffelen, zoenen, liefdevolle gebaren en je openstellen voor elkaar kunnen de gezondheid van een relatie verbeteren, ongeacht of er seksuele activiteit aan te pas komt.