Wat is Tantra? Een handleiding voor beginners

Het woord Tantra roept bij iedereen andere beelden op. Traditioneel komt de oorsprong van tantra uit het oosten, hierdoor wordt de link tussen met zweverigheid en meditatie vaak gelegd. Ook wordt er door de massa bij Tantra de nadruk vaak gelegd op seksualiteit, terwijl er in de praktijk veel meer achter schuilt. Tantra beslaat namelijk een hele stroming, gericht op zelfacceptatie en leven in het moment. Wij doken voor jou in de geschiedenis van Tantra, en in de rituelen en oefeningen die jij zelf kan toepassen in de slaapkamer. Wie weet wat de Tantrische gebruiken voor jou kunnen betekenen. 

1) Wat is Tantra nu precies?

Wat veel mensen niet weten, is dat Tantrische gebruiken teruggaan tot bijna vijfduizend jaar geleden. Van origine een spirituele stroming, heeft Tantra invloed gehad op diverse oosterse religies, zoals het Hindoeïsme en Boeddhisme. Westerse stromingen hebben modernere visies op de Tantrische gebruiken met de oude oosterse kennis gecombineerd. Hierdoor heeft het woord Tantra vaak een seksuele invulling gekregen. Natuurlijk is seks een deel van de stroming, maar om het alleen als iets seksueels te definiëren doe je tantra te kort.

Binnen de Tantra-stroming wordt de nadruk namelijk gelegd op een bewustzijn van processen en veranderingen in het leven. Hierbij is contact met jezelf en je omgeving een essentie. Volgers van Tantra geloven in een diepgaande connectie met de zelf, waarbij het ego deze connectie blokkeert. Het is daarom, volgens hen, het voornaamste bij Tantra om in contact te komen met je eigen aanwezigheid, sensaties en bewustzijn, zodat het leven in “volledigheid”, of op goddelijke wijze, kan worden beleefd. 

Meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tantra_(yoga)

2) Tantra en haar visie op seks 

Als we deze wijze lessen betrekken op ons leven in de slaapkamer, kan het zijn dat seks een andere dimensie krijgt. Tantra gaat immers over levensenergie, niet denken maar voelen, compleet in het hier-en-nu zijn. Tantra leert dat onze hoofden nooit tevreden zullen zijn, maar met een sterke hartsverbinding en een connectie met al je zintuigen, je deze de mond kan snoeren. Hierdoor zou je je seksualiteit op een andere manier ervaren. Een vrijpartij “slaagt” volgens Tantra-gebruiken wanneer beide partijen (of jij als ene partij!) niet bezig zijn met zaken die niet met je directe sensaties en gevoelens te maken hebben. Of je nu veel of weinig seks hebt, met meerdere of één partner het bed deelt, of klaar komt of niet – alles is irrelevant. Volgens Tantra heeft seks geen vorm, maar moet het vooral door jou als individu als betekenisvol, vervullend en plezierig worden ervaren.  

3) De seksuele energie van Tantra 

Maar hoe komt dat dan allemaal tot uiting, en hoe ziet dat er in de praktijk uit? Wij kunnen het ons voorstellen dat het tot nu toe nog allemaal aardig cryptisch voor je is. Het voornaamste om te onthouden is dus dat Tantra’s visie op seks gebaseerd is op de ervaring en de liefdevolle vorm van intimiteit, in plaats van opwinding en lust – zoals we dat doorgaans gewend zijn. Wanneer je met een partner samen bent, is het belangrijk open te staan voor experimentatie en het loslaten van ideeën, patronen en vooroordelen.  

Veel mensen hebben in de praktijk natuurlijk routinematige seks. En hoewel dat niet per se slecht is, geloven volgers van Tantra dat dit ten koste gaat van het genot ervan. Wanneer seks een race wordt, iets wat zo snel mogelijk en zo goed mogelijk moet gebeuren, lopen de twee (of meerdere) partners langs elkaars behoeftes heen. Tijdens Tantraseks wordt seksuele energie vrij door het lichaam gestroomd. En als jouw partner datzelfde ervaart, ontstaat er een eenheidsgevoel. Hierin staat het moment centraal, het bewustzijn met elkaar en het contact met je partner(s). Niet het doelgerichte vrijen. Het resultaat? Hypersensuele seks. En fantastische orgasmes.  

4) Starten met Tantra voor beginners

Oké, dat klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar hoe pak je een Tantrische vrijpartij aan? Natuurlijk is het wel zo fijn eerst met je partner op één lijn te komen. Tantra beleef je immers samen. Wanneer jij vastberaden bent meer in contact te staan met je sensaties en je partner nog doelgericht seks heeft, is er een disconnect. Het is essentieel dat je samen 100% gaat voor de beleving. Dan kunnen jullie energieën ook daadwerkelijk in elkaar overvloeien.  

Probeer seks te zien als iets heiligs. Jij en je partner(s) hebben niet zomaar seks, maar delen een ervaring. Je slaapkamer van tevoren inrichten hiernaar kan al helpen in de juiste mood te komen. Schoon beddengoed, wat kaarsen: het hoeft niet zo moeilijk te zijn om een sensuele, sfeervolle plek te creëren. Door even in bad te liggen, lekker te douchen, wat te eten of te drinken worden je zintuigen al aangezet. Zorg er daarnaast voor dat er rust heerst. Mediteer bijvoorbeeld even voordat je de liefde gaat bedrijven. Tijdens deze meditatie kan je je aanwezigheid committeren, ruimte maken voor je gevoel en je eerlijkheid beloven. Idealiter doe je dit samen – intenties kunnen dan hardop worden uitgesproken.  

Een Tantrische massage kan helpen om de bubbel die om jullie heen is gevormd te behouden. Stimulatie mag, maar hoeft niet. Je hebt alle tijd, dus waarom zou je haasten? Ga hierbij dus niet voor het orgasme. Bouw het langzaam op, en laat de connectie nog meer groeien. Daadwerkelijke penetratie seks is sowieso niet het einddoel. Gebeurt het, dan gebeurt het – maar het hoeft niet. Alles is oké. Tijdens het hele proces is de beleving van de sensaties het belangrijkste. Zorg dus voor fijne aanraking, stimuleer zintuigen door bepaalde oliën te gebruiken en blijf elkaar altijd in elkaars ogen aankijken. Het is best normaal dat dit misschien een beetje onwennig voelt, en zelfs een beetje komisch. Er een beetje om lachen is dan ook niet erg. Je doet het samen. 

5) Tantra oefeningen voor beginners 

Natuurlijk zul je na het lezen van dit artikel niet meteen alle wijsheid der Tantra direct in pacht hebben. Het kan wat tijd kosten om te wennen aan de rituelen en gebruiken die voor jou en je partner(s) werken. Neem er dus ook vooral de tijd voor, en laat het allemaal een beetje gebeuren. Misschien ondervind je dat je het lastig vindt om uit je hoofd te stappen tijdens de seks. Geef dit aan bij je partner(s), zodat je er samen aan kan werken. Onthoud: de connectie waarin de energie kan vloeien is het belangrijkste. 

Bepaalde oefeningen kunnen je trouwens wel helpen wat meer in the zone te komen. Veel vrouwen vinden het lastig hun seksualiteit te omarmen, of kampen met een laag libido. Het kan helpen om dan je seksdate van tevoren in te plannen. Hierdoor kan je anticiperen op het moment, door jezelf bijvoorbeeld te trakteren op dat bad of de slaapkamer wat sfeervoller te maken. Ademhalingstechnieken kunnen ook helpen je seksuele energie te ontwaken. Snel naar je buik in- en uitademen helpt om je libido wat op te krikken.  

Vervolgens is het natuurlijk net zo belangrijk je comfortabel met je partner(s) te voelen. De voorgenoemde meditatieoefening kan helpen het vertrouwen in elkaar wat meer ruimte te geven. Ook zou je kunnen delen wat je verlangens van elkaar zijn, of wat je mooi en fijn vindt aan de ander. Dit is compleet persoonsgebonden, en de snelheid van de vertrouwensopbouw verschilt dan ook per stel. 

Blijf jezelf eraan herinneren dat het tijd mag kosten, en dat er niet maar één manier is. Alle verwachtingen mogen het raam uit. Daarover gesproken: probeer je orgasme eens uit te stellen. Oud Tantrische leer ziet werken naar een hoogtepunt namelijk alsnog als doelgericht vrijen. Als vooral de man deze uitstelt, zou hij niet alleen meer energie behouden (omdat energie tijdens orgasme het lijf zou verlaten), maar óók nog eens veel spectaculairdere orgasmes beleven als deze zich dan wél voordoen. Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar zegt misschien genoeg over de manier waarop wij seks bekijken. Heb het er eens met je partner over en kijk hoe het bevalt. 

6) Meer research naar Tantra 

Tantra is veel meer dan alleen een seksuele beleving, het is een complete stroming waarin zelfbewustzijn, sensaties en connectie voorop staan. Hoewel het voor velen een ver-van-je-bed show is, kan Tantra daadwerkelijk een middel zijn om de connectie met jezelf en je partner(s) laten groeien of hergroeien. Natuurlijk kunnen wij in één blog maar zoveel informatie voor je verzamelen, maar gelukkig is er online veel materiaal te vinden wanneer je je toch wat verder wilt verdiepen in Tantra. Ook zijn er een aantal boeken te vinden die meer vertellen over de geschiedenis en visies van Tantra. Ben je echt op zoek naar het seksuele aspect? Dan hebben we hier een lijstje voor je met de beste kamasutra boeken