Een SOA zelftest: volledig anoniem vanuit huis

Onwetendheid, schaamte, ongemakkelijk, maar vooral een gebrek aan privacy. Wanneer je denkt met een SOA rond te lopen of het gewoon zeker wil weten is er een oplossing die je hierbij kan helpen: de SOA zelftest.

Hieronder laat ik je zien wat de meest betrouwbare soa thuistest is, waar je deze kan kopen, hoe het werkt én welke soorten er allemaal zijn.

1) Waar kan ik een SOA zelftest online bestellen?

Er zijn meerdere plekken waar je een SOA thuistest kunt kopen. Zijn deze testen allemaal even betrouwbaar? Nee. Op het internet zijn een hoop SOA zelftesten te koop waar je beter vanaf kunt blijven.

Ook al lijken deze testen aantrekkelijk door de lage prijs, is de kans op een valse uitslag ook heel groot. En nu denk je waarschijnlijk, zijn er dan wel betrouwbare soa zelftesten? Jazeker!

De partij die ik kan aanraden voor een soa zelftest is Testalize. Je kunt hun testen makkelijk online bestellen. Je neemt vervolgens lichaamsmateriaal af via urine of een wattenstaafje. Dit kun je vervolgens anoniem versturen naar Testalize en zijn analyseren het in hun laboratorium.

soa zelftest

Binnen 48 uur heb je vervolgens een volledig betrouwbare uitslag. Het is simpelweg gewoon een anonieme soa test. Niemand anders zal weten wat de uitslag van je test is. Zo behoud je zelf je privacy én kun je op basis van de uitslag bepalen wat je gaat doen.

Bekijk hier de selectie van zelf testen. Kies hier het juiste geslacht en de plek (oraal, vaginaal, anaal) waar je onveilig seks hebt gehad.

2) SOA testen voor mannen en vrouwen

Bij het aanschaffen van een test is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste test kiest. Er zijn verschillende soorten testen voor zowel mannen als vrouwen.

Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een soa test voor mannen wordt afgenomen via urine, en een soa test voor vrouwen via een wattenstaafje en lichaamsmateriaal.

Hoewel het misschien vanzelfsprekend klinkt, heb ik nog wel eens een vriend gehad die het verkeerde doosje bestelden. Het juiste geslacht op de soa zelftest is dus echt belangrijk voor een nauwkeurige uitslag.

3) SOA Test Oraal

Deze test is een must wanneer je onveilige orale seks hebt gehad. Denk hierbij aan beffen, pijpen en rimmen. Hoewel alle SOA’s natuurlijk vervelend zijn, kan een SOA in de mond erg vervelend uitpakken.

Waar je de vagina en penis kan bedekken, gaat dat met je mond net wat minder makkelijk. Laten we eerlijk zijn, ik kan weinig dingen kutter bedenken dan een zichtbare SOA aan de mond.

Better safe than sorry! Doe een orale zelftest voor SOA’s en je kan een heleboel vervelende ziektes uitsluiten. Vaak wordt er wat nonchalant met orale seks omgegaan. Mensen denken dat het minder snel over te dragen is, maar dit is absoluut niet waar.

Van pijpen of beffen kun je net zo goed een SOA krijgen als tijdens seks met penetratie.

4) SOA zelftest anaal & vaginaal

Bij een soa zul je waarschijnlijk denken aan onveilige seks met penetratie. Wanneer dit het geval is, is het van belang om z.s.m. een test te doen. Of dit nu een soa (zelf) test thuis is, of bij de GGD, het is belangrijker dat je het doet.

Het gevaar van de ziektes is dat je er in eerste instantie weinig van merkt. Je kan er dus een hele tijd mee rond lopen zonder er last van te krijgen. Dit betekent niet dat de ziekte geen schade kan aanrichten.

Onvruchtbaarheid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een aantal soa’s, zonder dat je er iets van merkt. Daarnaast kun je het natuurlijk ook nog overdragen naar andere, iets wat je al helemaal niet op je geweten wilt hebben.

Het is dus wel belangrijk dat je net als bij het geslacht ook kiest voor een test die past bij de plek. Als je anale seks hebt gehad en vervolgens vaginaal gaat testen zal de uitslag negatief zijn (tenzij je natuurlijk ook onveilige vaginale seks hebt gehad).

Koop gewoon een soa zelftest of ga effe langs de GGD, zo gepiept!

5) SOA testen GGD

Liever toch professioneel advies? Dan raad ik aan om te soa testen bij de GGD. De mensen die je zullen helpen doe niks anders, en er is niks om je voor te schamen. Ook hier is de test gewoon anoniem!

Het proces is heel eenvoudig en kost in de meeste gevallen niks. Een soa test is dus inderdaad gratis. Hier is nog wel eens verwarring over. 

Om je aan te melden voor een test moet je naar de website van jouw GGD. Elke regio in Nederland heeft weer een andere soort GGD, dus kijk goed waar je een test wilt gaan doen.

Geen zorgen, er is niks engs aan!

Anoniem soa testen is dus zeker mogelijk. Je kunt gemakkelijk een soa thuistest online bestellen en deze opsturen naar een laboratorium. Toch professionele hulp nodig? Check dan de website van je GGD. Soa testen bij de GGD is super makkelijk.