Shibari: een handleiding voor beginners

Heeft de wereld van bondage en shibari je altijd al geprikkeld en ben je klaar om een sprong in het diepe te wagen? In deze handleiding voor beginners lees je alles over de wereld van shibari en hoe je zelf kunt beginnen.

1) Wat is Shibari?

Shibari, ook wel kinbaku genoemd, is een eeuwenoude vorm van bondage uit Japan. Tijdens de sessie wordt er gebruik gemaakt van speciaal shibari touw. Dit touw is gemaakt van hennep en is extra duurzaam en sterk. Het touw is ruw, maar schuurt niet.

De kunst van shibari is veel meer dan alleen erotiek. Het is opwindend, helend, stimuleert de geest en het gaat om totale overgave. Het gaat dus niet alleen maar om lichamelijke stimulatie, maar prikkelt je ook op een mentaal vlak.

Shibari

Shibari stamt oorspronkelijk af van Hojo Jutsu, een Japanse ‘martial art’ om personen vaste te binden en onder controle te houden. De Japanners gebruikten de kunst van Hojo Jutsu ook om de handen van personen vast te binden, net als handboeien dus. In de 19e en 20e eeuw is er een vertakking gekomen, namelijk de erotische variant, Shibari dus.

De Japanse kunstenaar Seiu Ito wordt gezien als één van de grondleggers van shibari. In de 20e eeuw schilderde hij meerdere kunstwerken waarop vrouwen erotische werden afgebeeld terwijl ze vastgebonden waren. Hierdoor groeide de interesse en populariteit rondom Shibari.

2) Shibari voor beginners

De kunst van shibari heb je niet van de ene op de andere dag onder de knie. Het is dus van belang dat je je tijd neemt om erover te leren. Stap 1 is uiteraard communicatie. Shibari doe je samen. Zijn jullie er allebei 100% klaar voor? Dan kun je aan de slag met onderstaande stappen.

2.1) Lees jezelf in!

Voordat jezelf in de touwen hangt of iemand erin gaat hangen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Je moet weten waar je mee bezig bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De beste manier om meer te leren over de kunst van Shibari is door erover te lezen.

Een boek wat ik kan aanraden voor beginners is ‘Essence of Shibari’. De Japanse bondage artiest Shin Nawakiri deelt al zijn kennis in dit boek over de kunst van kinbaku. Het boek komt oorspronkelijk uit Japans en is vertaald. Je leest dus echt over de meest authentieke vorm van deze bondage variant. Het boek behandeld onder andere:

  • De geschiedenis en oorsprong
  • Bondage knopen voor beginners en gevorderden
  • Hoe je kunt starten als beginner
  • Veiligheid 
  • Het effect op je lichaam

Neem de tijd om de kunst van bondage te ontdekken. Het erotische aspect is onwijs belangrijk, maar probeer ook verder te kijken naar de essentie van de kunst. Shibari brengt namelijk veel sensatie, verbinding en plezier met zich mee. 

Tip: twijfelt je partner? Geef hem of haar dit boek cadeau zodat ze zich op hun eigen tempo in kunnen lezen over het onderwerp.

Zie hieronder een review over het boek.

essence of shibari

2.2) Het juiste shibari touw kopen

Bondage is niks zonder een goed touw. Het is de absolute basis, en een goed en kwalitatief touw kan je een hoop plezier bezorgen. Shibari touw kopen kan lastig zijn, zeker de eerste keer. Hieronder bekijken we stap-voor-stap welke touwen er zijn en welke kenmerken ze hebben. Hieronder behandelen we twee soorten touw: hennep touw en touw van nylon.

2.2.1) Henneptouw – aanrader

Het meest voorkomende shibari touw is gemaakt van hennep. Wat opvalt aan hennep is de zachtheid. Goed henneptouw glijdt over de huid, maar is wel stevig en betrouwbaar. Henneptouw heeft ook een heerlijke aardse geur. Dit maakt het een favoriet bij het beoefenen van shibari.

Hennep vezels hebben een grote mate van kromming in zich, meer dan andere touwen. Dit betekent dat henneptouwen zich zullen vouwen rond de contouren van het lichaam. Dit maakt het gemakkelijk om ingewikkelde patronen over het lichaam te knopen, waarbij alleen maar hoeft te worden gespannen. 

De touwen zijn wasbaar en mogen in de droger. Na het drogen moeten de touwen stevig worden gespannen om weer op lengte te komen. Dat gezegd hebbende, henneptouwen zullen bij elke wasbeurt zwakker worden.

In het echt ziet hennep er fantastisch uit, maar op foto’s kan het er korrelig en dof uitzien, tenzij het goed belicht is. 

Ons favoriete shibari touw is dan ook van hennep gemaakt. Onderstaand touw van 10 meter is het perfecte touw voor zowel beginners als gevorderden. 

shibari touw kopen

2.2.2) Nylon touw

Nylon is een synthetisch product met lage productiekosten. Om deze reden kost nylon touw dan ook de helft van wat hennep kost. Zoals alle kunststoffen heeft ook dit touw een grote duurzaamheid. Het is bestand tegen water en voelt koel aan op de huid op warme zomeravonden.

Deze touwen verliezen hun vorm niet. Dit maakt ze ideaal voor decoratieve knopen. Helaas hebben ze niet zo veel houvast als natuurlijke vezel touwen. dus op spanning gebaseerde bondage knopen zijn een stuk moeilijker uit te voeren. Nylon touw zal ten opzichte van hennep sneller gaan glijden of losschieten.

Daarnaast geven de personen die vast worden gebonden ook aan dat ze zich niet verbonden voelen met nylon touwen, in vergelijking met hennep. Qua gewicht komt nylon in de buurt van hennep.

Al met al zou ik als shibari touw dus zeker hennep aanraden als materiaal. Nylon is een goedkoper alternatief.

2.3) Shibari knopen voor beginners

Beginnen is vaak het lastigste. Je voelt je wellicht wat onzeker, iets wat helemaal niet vreemd is. Om zelfverzekerd je eerste shibari sessie in te gaan raad ik aan om solo te oefenen. Oefen dus je knopen, maar ook op veiligheid. Wat doe je bijvoorbeeld in een situatie waarin iemand snel los moet komen?

Je eerste shibari knopen leggen zijn zonder boek of uitleg eigenlijk onmogelijk. Tenzij je vroeger héél goed hebt opgelet bij de scouting. Zoals eerder genoemd is het aan te raden om eerst een boek te lezen over shibari. Daarnaast kun je ook online wat video cursussen volgen.

YouTube heeft verschillende kanalen die ingaan op shibari bdsm en de bijbehorende knopen. Je kunt zo rustig de video bekijken en zelf oefenen. Een aanrader qua YouTube kanaal is: Shibari Study. Zie hieronder een van mijn favoriete video’s die meer uitleg geeft over beginners knopen (leeftijdsbeperking).

2.4) Workshop of cursus

Aangezien deze vorm van Japanse bondage niet de makkelijkste is, kun je er ook voor kiezen om een shibari cursus of workshop te volgen. In de meeste gevallen kun je dit samen doen met je partner, super leuk dus! 

Tijdens deze cursus wordt je door een professional meegenomen in de wereld van Kinbaku. Ze vertellen je meer over de kunst zelf, maar leggen je ook de basis uit als het gaat om knopen leggen.


Liever geen cursus volgen, maar zelf vastgebonden worden door een professional? Ook dat is mogelijk. Er zijn een aantal personen die shibari beoefenen in Nederland en sessies aanbieden. Je wordt dan vastgebonden en kunt de kunst van bondage ervaren in een veilige omgeving. 

3) Veiligheid en de gevaren

Er zijn enkele potentiële risico’s verbonden aan het beoefenen van Shibari. Voordat je Shibari probeert, zorg ervoor dat je zowel de fysieke als de emotionele risico’s begrijpt. Sommige van deze risico’s kunnen bestaan uit zenuwbeschadiging, het bekneld raken van de bloedsomloop en het ophalen van bestaande verwondingen/trauma’s uit het verleden.

Gevoelloosheid, tintelingen en verlies van gevoel zijn allemaal tekenen dat het touw niet goed geplaatst is. Houd een schaar in de buurt voor het geval dat je je ongemakkelijk voelt en niet in staat bent om snel een knoop los te maken. 

Overweeg een safe word te kiezen dat jij of je partner op elk moment kunnen gebruiken om te stoppen wanneer een van jullie zich fysiek of emotioneel onveilig voelt.

4) Misvattingen over Kinbaku

Er zijn veel misvattingen en stigma’s rondom shibari en andere vormen van bondage die niet kloppen. Laten we deze stuk voor stuk doorlopen.

Dat het alleen om seks draait.

Shibari is meer dan alleen een erotische fetisj, het kan gebruikt worden voor ontspanning, mentale stimulatie, en als een vorm van kunst. Alleen al de daad van het proberen van iets nieuws met je partner kan jullie dichter bij elkaar brengen en jullie seksleven een boost geven.

Dat het extreem pijnlijk is

Shibari is niet bedoeld om super pijnlijk te zijn; als er pijn is, moet die plezierig zijn en niet ondraaglijk. Wat pijn hoort er uiteraard bij, maar maak hier wel goede afspraken over. 

Dat het denigrerend is

Shibari is niet bedoeld om de persoon die vast wordt gebonden volledig te domineren. Er is absoluut een dominant aspect aanwezig, maar het gaat juist om totale overgave en jezelf veilig voelen.

Wat voor de ene persoon opwindend of plezierig aanvoelt, kan voor iemand anders een uiterst onaangename of ongemakkelijke ervaring zijn. Het hangt dus ook heel erg af van je persoonlijke voorkeuren.

Het beoefenen van bondage kan dus ook echt een hobby zijn. Zie het niet alleen maar als iets erotisch, maar ook als een vorm van kunst.

5) Veelgestelde vragen shibari

Wat heb ik nodig om te beginnen?

Veel heb je niet nodig! Hieronder een korte opsomming van een aantal items:

Kennis: in de vorm van een boek of (video) cursus.
Touw: zonder goed shibari touw geen feestje.
Een partner: iemand waarmee je op één lijn ligt.

Wat is het verschil tussen shibari en kinbaku?

Shibari en kinbaku zijn in essentie hetzelfde, de bondage is namelijk leidend. Kinbaku wordt vaker gebruikt om de erotische vorm aan te duiden, en shibari voor de elegantie en kunst vorm, en dus iets minder het erotische aspect.

Waar kan ik het beste shibari touw kopen?

De beste plek om je touw te kopen is bij EasyToys. Naast het brede assortiment zijn er verschillende redenen om hier te kopen: discrete verzending, levering op de volgende werkdag en vaak hoge kortingen.