Schaamhaar scheren man: Hoe moet je je ballen scheren?

Het scheren van je schaamhaar en je ballen is iets waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Aangezien je ballen en je penis nogal gevoelige plekken zijn is het belangrijk dat je voorzichtig aan de slag gaat.

Als man hebben we er allemaal wel een keer over na gedacht hoe fout het kan gaan daar beneden als je uitschiet met een scherp scheermesje. Hieronder zal ik je stap voor stap vertellen hoe jij het beste je ballen kan scheren.

1. Voordelen schaamhaar scheren.

  • Hygiëne. Er zijn genoeg redenen om je schaamhaar te scheren of om het juist niet te doen. Mannen scheren over het algemeen voor de hygiëne en het frisse gevoel dat je ervan krijgt. Een fris geschoren penis ziet er nu eenmaal een stuk beter uit!
  • De penis lijkt groter. Als je veel schaamhaar hebt kan je penis een stuk kleiner lijken dan dat die daadwerkelijk is. Door te scheren kun je jouw penis een stuk groter laten lijken, zeker het proberen waard toch? Lees hier meer tips om de penis groter te maken.
  • De seks. Veel mannen scheren hun schaamhaar en ballen om goed voor de dag te komen voor hun partner. Ook mannen die vaker een one-night stand hebben geven aan vaak te scheren. Op deze manier zijn ze er zeker van dat hun bedpartner niet afknapt als er toch wat haar zit. Er zijn ook genoeg dames die schaamhaar wel mooi vinden, vraag gewoon eens aan je partner wat zij ervan vindt.

2. Schaamhaar scheren, waxen of trimmen?

Je kunt op verschillende manieren de haren verwijderen in je schaamstreek. Voorheen werd er vooral veel gebruikt gemaakt van een scheermesje om het haar te verwijderen. Daar zijn de laatste jaren trimmen en waxen bijgekomen.

2.1 Schaamhaar trimmen.

Trimmen wordt steeds populairder onder de mannen. Trimmen kost veruit de minste tijd en neemt eigenlijk alle risico’s weggen die je wel hebt bij het scheren met mes. Doordat er geen direct contact is met een mes op de huid zul je jezelf nooit snijden bij het trimmen.

Bij het gebruiken van een trimmer is het wel belangrijk om te weten dat je gaat trimmen om het echt ‘bij te houden’. Het is dus niet geschikt om lange en grote hoeveelheden haren af te scheren.

Gebruik voor het trimmen daarom eerst een schaar als je haren erg lang zijn.

Tegenwoordig zijn er trimmers speciaal voor het trimmen van je schaamhaar. De focus ligt hier op veiligheid en gebruiksgemak. Mijn twee favoriete trimmers zijn:

1. Boners schaamhaar trimmer

Deze Boners schaamhaar trimmer is een handige tool om alle intieme plekjes netjes van een scheerbeurt te voorzien. Het resultaat wordt mooi glad en door de scherp afgeronde scheermesjes behoud je langer resultaat en heb je minder snel last van rode bultjes.

boners schaamhaar trimmer

Het scheerapparaat wordt inclusief 2 verschillende opzetstukken geleverd. Dankzij de handige draaiknop stel je de gewenste haarlengte makkelijk af.

Na gebruik maak je de opzetstukken weer makkelijk schoon met het meegeleverde borsteltje. Berg alles weer op in het handige opbergtasje zodat je nooit meer hoeft te zoeken naar dat ene onderdeel.

2. Philips One Blade

Een trimmer die ik eigenlijk overal voor gebruik is mijn Philips One Blade. De trimmer kun je gebruik voor je lichaam, maar ook nog eens voor je baard door de verschillende opzetstukken.

philips oneblade trimmer schaamhaar

Met deze trimmer kun je de intieme zone op een veilige, maar efficiënte manier trimmen. Ik gebruik deze trimmer ongeveer 1x per week. Na een trimbeurt kun je er weer een tijdje tegenaan.

Je krijgt er 4 extra opzetstukken bij. Je kan hier dus mee spelen, en heb andere opzetstukken voor andere lichaamsdelen. Ze zijn perfect als je je schaamhaar in een bepaalde lengte wilt trimmen.

Ik voelde me ook op mijn gemak bij het trimmen van de ballen, de trimmer geeft je een veilig gevoel én laat stoppeltjes van ongeveer 0,5-1mm over. Zo blijven je schaamhaar en ballen er toch nog mannelijk uitzien.

2.2 Schaamhaar scheren met scheermes

Je schaamhaar scheren kun je gemakkelijk doen met een scheermesje. Wat je nodig hebt:

  • Een (scherp) scheermesje
  • Scheerschuim voor onder de douche (Aanrader: Fa Men Douche- & Scheerschuim)

Voordat je begint met scheren spoel je jezelf goed af. Indien je schaamhaar erg lang is kun je het beste de lange haren met een schaar afknippen. Op deze manier kun je gemakkelijk jezelf gladscheren en zullen de haren niet in je scheermes blijven zitten.

Pro tip: Pak een washandje en maak deze nat met heet water. Leg dit washandje vervolgens 1 minuut op de huid die je gaat scheren. De huid rondom de haartjes gaat als het ware ‘open’ staan waardoor het scheren wat makkelijker gaat.

Breng wat scheerschuim aan op je schaamhaar en trek de huid vervolgens goed strak. Maak korte bewegingen en scheer met de haargroei mee, je scheert dus naar beneden. Als je tegen de haargroei inscheert krijg je haar ingroei en zal de huid geïrriteerd raken.

Hoe scheer je je balhaar?

Het scheren van je ballen is net wat ‘gevaarlijker’ dan het scheren van je schaamhaar rondom de penis. De huid van de balzak is namelijk een stuk anders en staat niet zo strak.

Bij het scheren van de penis en de balzak is het van belang dat je genoeg scheerschuim aanbrengt, het mes kan zo veel makkelijker over de huid heen glijden.

Ook bij het scheren van je ballen is het de bedoeling dat je de huid probeert strak te trekken. Maak vervolgens korte scheerbewegingen en spoel je mesje weer af met water.

De haren op de balzak groeien vaak verschillende kanten op. Het is erg lastig om met de haargroei mee te scheren, maar probeer dit wel. Zo voorkom je huidirritatie.

Nog extra tips nodig? Kijk deze video van Gillette. Hier leggen ze nog eens stap voor stap uit hoe jij het beste je schaamstreek kan scheren.

Nabehandeling

Na het scheren van je schaamstreek is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert. Gebruik iets van bodylotion of after shave balsem (zonder alcohol!) om irritatie te voorkomen. Herhaal dit voor 2 of 3 dagen voor optimale resultaten.

Het kan zo zijn dat het gaat jeuken, probeer in dat geval absoluut niet te krabben. Krabben maakt het alleen maar erger, smeer gewoon wat extra lotion en beheers jezelf.

2.3 Je schaamhaar waxen.

Wil je echt volledig kaal zijn daar beneden dan kun je altijd nog overwegen om je schaamstreek te laten waxen. Dat klinkt misschien pijnlijk en ja, dat is het ook wel een beetje.

De meeste voorkomende waxbehandeling bij mannen is de Brazilian wax, hierbij wordt al het haar in de schaamstreek verwijderd.

Je kunt dit bij een schoonheidsspecialist laten doen of bij een speciale waxsalon. Google eventjes en check of ze het ook bij mannen doen (niet alle salons doen dit namelijk).

Persoonlijk heb ik nog nooit de behoefte gehad om te waxen, maar wie weet is het iets voor jou. Je Schaamhaar scheren is in ieder geval wel verleden tijd!

3. Moet je als man je schaamhaar scheren?

Als je nog wat jonger bent heb je misschien het gevoel dat je jezelf MOET scheren. Dit is niet waar. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Als jij liever niet wilt scheren hoeft dit echt niet.

Wanneer je in een relatie zit dan kun je het hier altijd over hebben. Als jouw partner liever heeft dat je het afscheert dan kun je het hier samen over hebben. Als je het echt niet wil voel je dan ook zeker niet verplicht om dit te doen. Het gaat allemaal om persoonlijke voorkeur.

Je schaamhaar scheren wordt steeds makkelijker naarmate je het vaker hebt gedaan. Als je ten alle tijden goed oplet en voorzichtig te werk gaat zal het geen probleem moeten zijn. Je ballen en penis blijven nu eenmaal een gevoelige plek dus pas goed op!