Pijn tijdens de seks? Dit is de oorzaak en oplossing.

Veel vrouwen of mannen hebben wel eens pijn tijdens de seks. Dit komt het vaakste voor bij vrouwen. Zij ervaren tijdens de seks pijn, of kunnen na de seks een branderig gevoel in combinatie met pijn ervaren.

Seks moet voor zowel de man als vrouw prettig zijn, ongewilde pijn hoort daar niet bij. Hieronder zal ik een aantal oorzaken toelichten voor pijn tijdens de seks, gevolgd met wat tips om dit in de toekomst te voorkomen.

1. Pijn tijdens seks

Pijn kan op verschillende momenten in je seksleven ontstaan. Het is daarom goed om te weten in welke fase je zit en waar de pijn vandaan komt.

1.1 De eerste keer

Als je voor het eerste seks hebt dan is de kans groot dat je wat pijn zult ervaren tijdens de seks. Je kunt bijvoorbeeld erg gespannen en zenuwachtig zijn, hierdoor trekken de spieren in je vagina samen waardoor penetratie lastig is.

Tip: Voorkom pijn door voldoende glijmiddel te gebruiken!

Zorg ervoor dat je de eerste keer ook vochtig genoeg bent voor de penetratie. Glijmiddel zal alles een stuk soepeler laten verlopen.

Tijdens de eerste keer kan ook je maagdenvlies breken. Dit is een stukje weefsel in de binnenkant van de vagina wat door penetratie kan breken, soms komt hier wat bloed bij vrij. Dit is niet erg of schadelijk, maak je niet te druk.

1.2 Pijn tijdens de seks

Om tot een oplossing te komen is het belangrijk om te weten waarom je pijn ervaart tijdens de seks. Er zijn verschillende oorzaken, de meeste voorkomende heb ik hier onder elkaar gezet:

Nerveus & gespannen. Hoewel je het niet meteen zou denken kan seks meer pijn doen als je erg gespannen bent. Als je niet op je gemak bent dan span je onbewust je bekkenbodemspier aan. Deze spier zit rondom je vagina en knijpt vervolgens samen. De vagina wordt zo steeds nauwer waardoor de penetratie ook lastiger zal zijn. Je kunt deze spier trainen met behulp van vaginale balletjes.

Oplossing: Probeer je te ontspannen en op je gemak te voelen bij de persoon waarmee je seks wilt hebben. Probeer eens langer voorspel om te ontspannen en opgewonden te worden. Mannen zijn vaak sneller opgewonden en willen direct door, geef duidelijk aan bij je partner dat je langer voorspel nodig hebt.


Niet nat of vochtig genoeg. Als jij pijn hebt tijdens de seks kan het zomaar zijn dat je niet nat genoeg bent. Bij seks met penetratie is het super belangrijk dat je vochtig genoeg bent. Als jij nog niet opgewonden bent maak je nog niet genoeg natuurlijk vocht aan, als je vervolgens al begint aan de seks kan dit gaan schuren en een branderig gevoel geven.

Oplossing: Glijmiddel, glijmiddel en nog eens glijmiddel. Door genoeg glijmiddel te gebruiken zul je nooit meer tegen dit probleem aanlopen. Je zult altijd vochtig genoeg zijn waardoor de penetratie veel fijner zal aanvoelen. Geen glijmiddel bij de hand? Besteed meer tijd aan het voorspel zodat je meer natuurlijk vocht aanmaakt.

pijn na de seks

Te diep of harde penetratie. Je kunt ook pijn ervaren tijdens de seks als je partner te wild of hard seks met je heeft. Door snelle of diepe penetratie kunnen er kleine sneetjes in de vagina komen door de wrijving. Er kan een branderig gevoel ontstaan en ook kan de vagina gaan bloeden.

Oplossing: Pijn tijdens de seks door te harde of diepe penetratie kun je gemakkelijk voorkomen. Geef duidelijk aan bij je partner dat het iets te hard gaat en of hij wat zachter wil doen. Een beetje bloed is niet erg, maar zorg wel dat je goed blijft opletten dat het niet te erg wordt. Pijn? Bevredig je partner bijvoorbeeld oraal en wacht even tot jullie weer beginnen met penetratie.


Vaginisme. Als je langdurige pijn hebt tijdens de seks en het bijna niet lukt is er een kans dat er wat meer aan de hand is. Als je ook merkt dat je tijdens de masturbatie moeiten hebt om jezelf te penetreren met een vinger, is het verstandig om advies te vragen van je huisarts of een seksuoloog. Er kan sprake zijn van vaginisme. Dit is een negatieve spiraal waardoor je vagina erg gespannen is. Hierdoor is het erg lastig om de vagina te penetreren.

Oplossing: Vraag om advies bij je huisarts of een seksuoloog.

2. Pijn na seks

Het kan voorkomen dat je tijdens de seks geen pijn ervaart, de pijn begint pas na de seks. Er zijn verschillende soorten pijn die voorkomen, de een kan onschuldig zijn en de andere net wat ernstiger.

  • Urineweginfectie of blaasontsteking door seks.

Je kunt na de seks pijn hebben omdat je een blaasontsteking of urineweginfectie hebt opgelopen. Er is een grote kans dat dit tijdens de seks is gebeurd, maar dit hoeft niet.

Voorkomen blaasontsteking/urineweginfectie na de seks:

– Ga na de seks plassen, zo spoel je de bacteriĆ«n weg.

– Drink voldoende water.

– Ga douchen of gebruik een washandje om je vagina goed te wassen.

pijn tijdens de seks
  • Pijn aan eierstokken na seks.

Het kan voorkomen dat je pijn hebt aan je eierstokken na de seks. Het kan zo zijn dat er een cyste op je eierstokken zit. Deze kan tijdens de seks springen, dit gaat vaak gepaard met hevige pijn. Twijfel je? Je huisarts raadplegen voor advies is altijd een goede optie.

  • Te wilde seks.

De seks was opwindend, leuk en goed, je had totaal geen pijn en alles verliep soepeltjes. Een tijdje later merk je echter dat je wat pijn hebt bij de vagina. Vaak is dit onschuldig, er zijn tijdens de seks wat kleine scheurtjes ontstaan, omdat je zo opgewonden was voelde je hier echter niks van. Na de seks kun je deze pijn wel gaan voelen. De enige oplossing hiervoor is om even te wachten voordat je weer seks hebt, of het wat rustiger aan te doen.

3. Pijn tijdens de seks voorkomen

Pijn tijdens en na de seks komt het vaakste voor omdat de vrouw simpelweg niet nat genoeg is. Daarom is het probleem vaak ook voordehand liggend en eenvoudig op te lossen. Zorg dat je tijdens de seks nat genoeg bent.

Dit kan ten eerste door te wachten met penetratie totdat je erg opgewonden bent. Als je erg geil en opgewonden bent zul je veel natuurlijk vocht aanmaken waardoor penetratie veel makkelijker zal gaan. Je kunt extra opgewonden raken door een langer voorspel met je partner.

Ten tweede kun je glijmiddel gebruiken. Ik kan glijmiddel niet genoeg aanraden als je pijn ervaart bij seks. Het zal de meeste problemen wegnemen en alles gaat zo veel makkelijker. Met een potje glijmiddel in je tas zit je altijd goed en kun je (in de meeste gevallen) pijn tijdens de seks voorkomen.