Dit zegt de kleur van jouw afscheiding over je gezondheid

Vaginale afscheiding is doodgewoon. Het is een teken van een goed werkende vagina die zichzelf schoonmaakt. Maar…. soms kan de kleur je wel eens afschrikken. Je vaginale afscheiding is ineens niet meer wit, maar geel, bruin, groen of zelfs roze.

Geen zorgen. Hieronder hebben we de meest voorkomende kleuren onder elkaar gezet met daarbij een advies. Bekijk onderaan de pagina de kleuren tabel voor een opsomming met daarbij de exacte kleuren.

1) Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is vocht dat wordt afgescheiden door kleine kliertjes in de vagina en de baarmoederhals. Deze vloeistof lekt elke dag uit de vagina om oude cellen en vuil te verwijderen, waardoor de vagina en het voortplantingskanaal schoon en gezond blijven.

De hoeveelheid vaginale afscheiding kan van persoon tot persoon sterk verschillen. De kleur, de consistentie en de hoeveelheid kunnen ook van dag tot dag veranderen, afhankelijk van waar iemand zich in zijn menstruatiecyclus bevindt:

Dagen 1-5. Aan het begin van de cyclus is de afscheiding meestal rood of bloederig, omdat het lichaam dan de baarmoederslijmvlies afscheidt.

Dagen 6-14. Na de menstruatie kan de vaginale afscheiding minder zijn dan normaal. Als het eitje zich begint te ontwikkelen en rijpt, wordt het baarmoederhalsslijm troebel en wit of geel. Het kan plakkerig aanvoelen.

Dagen 14-25. Een paar dagen voor de ovulatie zal het slijm dun en glibberig zijn, vergelijkbaar met de consistentie van eiwit. Na de ovulatie is het slijm weer troebel, wit of geel, en mogelijk plakkerig of kleverig.

Dagen 25-28. Het baarmoederhalsslijm wordt lichter, en een persoon zal er minder van zien, voordat ze weer ongesteld worden.

2) Dit zegt de kleur van jouw vaginale afscheiding

De kleur van jouw vaginale afscheiding kan dus veel zeggen over de gezondheid van je vagina, maar ook van jezelf. Benieuwd wat de mogelijke oorzaken zijn bij verkleurde afscheiding? Bekijk hieronder de tabel én lees daaronder meer over de verschillende kleuren.

kleur vaginale afscheiding

2.1) Rode afscheiding

De kleur rood kan variëren van helder tot een donkere roestkleur. Rode afscheiding is meestal het gevolg van bloedverlies tijdens de menstruatie.

Menstruatiebloedingen komen gemiddeld ongeveer elke 28 dagen voor, hoewel het normale interval tussen 21 en 35 dagen ligt. Een menstruatie duurt meestal 3-5 dagen.

Iedereen die bloedverlies tussen de menstruaties ervaart, moet naar de dokter gaan. Hoewel er veel goedaardige oorzaken voor intermenstrueel bloedverlies zijn, kan het soms op een ernstige aandoening wijzen.

Iedereen die in de menopauze is geweest en ten minste één jaar geen menstruatie heeft gehad, moet naar de dokter gaan als hij of zij vaginaal bloedverlies heeft. Het kan soms een teken zijn van endometriumkanker.

2.2) Witte afscheiding

De tint wit kan zich uitbreiden tot crème of lichtgeel. Als een persoon geen andere symptomen heeft, is witte afscheiding hoogstwaarschijnlijk een teken van gezonde smering.

Als het een dikke witte afscheiding is die gepaard gaat met een sterke geur, kan het wijzen op een infectie. Het is dan aan te raden om je huisarts te bezoeken.

Witte, dikke, sterk ruikende afscheiding wordt meestal geassocieerd met een schimmelinfectie, die ook jeuk of irritatie kan veroorzaken.

2.3) Gele afscheiding

Als de afscheiding een zeer lichte gele tint heeft, duidt dit misschien niet op een probleem. De kleur kan komen door een verandering in dieet of voedingssupplementen. 

Uitscheiding die een donkerder tint geel, geel-groen of groen heeft, wijst meestal op een bacteriële of seksueel overdraagbare infectie. Ga snel naar de dokter als de vaginale afscheiding dik of klonterig is, of een vieze geur heeft.

Niet zeker van je zaak en wil je liever eerst zelf achterhalen of je een SOA hebt? Lees hier meer over de SOA zelftest.

2.4) Roze afscheiding

Vaginale afscheiding kan licht of veel rozer van kleur zijn. Meestal bevat het een beetje bloed.

Roze afscheiding komt meestal voor bij bloedverlies voor een menstruatie. Het kan echter ook een teken zijn van innestelingsbloeding in een vroege zwangerschap.

Sommige mensen hebben last van een beetje bloedverlies na de ovulatie, wat ook roze afscheiding kan veroorzaken.

De afscheiding kan roze zijn na geslachtsgemeenschap als de seks kleine scheurtjes of irritatie in de vagina of de baarmoederhals heeft veroorzaakt.

2.5) Helder of doorzichtige kleur

De meeste normale vaginale afscheiding is helder of witachtig. Het kan glibberig zijn of de consistentie hebben van eiwit.

Een persoon heeft waarschijnlijk meer heldere, glibberige afscheiding vlak voor de ovulatie, tijdens seksuele opwinding en tijdens de zwangerschap.

3) Grijze vaginale afscheiding

Grijze vaginale afscheiding is niet gezond, en het kan een symptoom zijn van een veel voorkomende bacteriële infectie genaamd bacteriële vaginose (BV).

BV veroorzaakt meestal ook andere vaginale symptomen, waaronder:

  • Jeuk
  • Irritatie
  • Een sterke geur
  • Roodheid rond de vulva of vaginale opening

Het is aan te raden dat iedereen met grijze afscheiding onmiddellijk naar de dokter gaat. Na de diagnose zal de arts meestal antibiotica voorschrijven om de bacteriële vaginose te behandelen.

Lees ook ons artikel over de menstruatiecup.