Ben jij helemaal klaar met maandverband en tampons en toe aan iets wat langer het bloed tijdens je menstruatie kan tegenhouden? Dan kun je gerust de menstruatiecup eens proberen.
Maar hoe werkt deze menstruatiecup, hoe breng je hem in en hoe gaat het dan met jouw menstruatiecup schoonmaken? Dat lees je in deze uitgebreide handleiding.
1) Hoe werkt een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is een bekertje welke de vorm heeft van een trechter en gemaakt is van flexibel rubber, silicone of thermoplastisch elastomeer (ook wel TPE genoemd). Dit hypoallergeen bekertje zorgt er voor dat jouw menstruatiebloed veilig wordt opgevangen tijdens de ongesteldheid. Net als een tampon, breng je de menstruatiecup inwendig in. Maar er is weldegelijk een groot verschil tussen een tampon en een menstruatiecup. Doordat de cup het menstruatiebloed opvangt in plaats van absorbeert, kun je hem namelijk veel langer inhouden. Namelijk wel zo’n acht tot tien uur!
Je hoeft je net zoals bij een tampon geen zorgen te maken over het plassen, zwemmen of sporten. Je kunt hierbij de cup gemakkelijk inhouden. Dat de menstruatiecup de laatste jaren enorm stijgt in populariteit vinden wij niet gek. Het flexibele cupje is namelijk herbruikbaar en hiermee erg milieubewust.
2) Het inbrengen van een menstruatiecup
Het kan best zijn dat de eerste keer inbrengen van de menstruatiecup nog wat spannend is. Dat is helemaal niet gek. Wij hebben enkele stappen voor je op een rij gezet wat het inbrengen gemakkelijker zou moeten maken.
In 5 stappen een menstruatiecup inbrengen.
Stap 1: Kook de menstruatiecup voor jouw eerste gebruik goed uit.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk, al helemaal als het om jouw intieme zone gaat. Kook daarom voordat je de menstruatiecup voor het eerst gebruikt hem goed uit. Hiermee verwijder je eventuele bacteriën die er tijdens het productieproces zijn ontstaan. Safety first!
Stap 2: Handen wassen voor gebruik
Was elke keer als je de menstruatiecup wil gebruiken, goed je handen. Je moet de cup inwendig plaatsen en wil daarbij geen bacteriën meebrengen. Het beste is om je handen NIET te wassen met geparfumeerde zeep.
Stap 3: Oefen met vouwen
Er zijn verschillende manieren om je menstruatiecup te vouwen voordat je hem inbrengt. Hier zijn talloze video’s online over te vinden welke je rustig kunt doornemen. Bekijk welke voor jou het beste werkt.
Stap 4: Neem een ontspannen houding aan
Wanneer jij jouw lichaam in een onnatuurlijke houding duwt, komt jouw lichaam op spanning te staan. Dit is nou net iets wat je niet wil bij het inbrengen van een menstruatiecup. Onze tip? Buig licht door je knieën en spreid je benen terwijl je op het toilet zit. Lukt het niet? Dan kun je altijd de eerste paar keer glijmiddel gebruiken op waterbasis.
Stap 5: Het inbrengen van een menstruatiecup
Tijdens het inbrengen van een menstruatiecup zal de cup zichzelf ontvouwen in je vagina. Duw de cup net zo lang door tot dat hij niet meer zichtbaar is (dus ook het einde van de trechter mag je niet meer zien). Wanneer hij volgens jou op de juiste plek zit raden wij je aan om hem nog even rond te draaien. Gaat dit gemakkelijk? Dan weet je dat de cup zich volledig heeft opengevouwen en hij goed zit.
Een extra tip: Je kunt de eerste paar keer gerust nog een inlegkruisje gebruiken voor het geval dat je de cup niet goed hebt ingebracht. Zo ben je altijd veilig, ook als je onderweg bent.
3) Een menstruatiecup verwijderen
Ben je gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur verder? Dan is het tijd om de menstruatiecup weer uit je vagina te verwijderen. De tijd zal afhangen van de hevigheid in je menstruatie en op welke dag je zit. Volg het stappenplan van hieronder en het zal zeker goedkomen.
- Stap 1 – Handen wassen: Ook als je de menstruatiecup verwijdert is het belangrijk dat je jouw handen goed wast.
- Stap 2 – Ontspannen houding: Neem dezelfde ontspannen houding aan die we hebben onderbouwd bij het inbrengen van de menstruatiecup. Je kunt uiteraard ook een andere houding aannemen. Zolang je lichaam maar ontspannen is.
- Stap 3 – Vacuüm verbreken: De menstruatiecup blijft zo goed in je vagina zitten doordat hij vacuüm zuigt. Dit kun je doorbreken door zachtjes in de onderkant van de cup te knijpen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je hem gemakkelijk en rustig naar buiten halen. Doe dit niet te snel zodat je geen bloed uit de cup verliest.
Let op! Trek de menstruatiecup absoluut niet aan het tuutje naar buiten. Dit is hier niet voor bedoeld en het kan zelfs schadelijk voor je lichaam zijn als je dit doet.
4) Menstruatiecup schoonmaken
Een van de vele voordelen van de menstruatiecup is dat je hem kunt hergebruiken. Nadat je succesvol de menstruatiecup hebt verwijderd is het belangrijk dat je deze goed schoonmaakt. Dit voorkomt eventuele inwendige bacteriële infecties.
Wanneer je de cup uitbrengt kun je hem direct legen in het toilet, dit zorgt er voor dat het meeste bloed al uit de cup verwijderd is. Wanneer je een wasbak tot je beschikking hebt kun je de menstruatiecup schoonmaken door hem met warm en koud water goed om te spoelen. Je zou hier ook eventueel niet geparfumeerde zeep voor kunnen gebruiken. Let er hierbij wel op dat je deze goed afspoelt want dit kan zorgen voor infecties. Je kunt de cup ook verwijderen tijdens het douchen, zo heb je de mogelijkheid om de cup direct in de douche schoon te spoelen.
Wanneer je geen wasbak tot je beschikking hebt (denk bijvoorbeeld aan situaties als op school in de wc hokjes, of op kantoor) kun je een flesje water meenemen de wc in en spoel je hem in de wc schoon. Wanneer je echt geen water tot je beschikking hebt is het oke om hem eenmalig met toiletpapier schoon te deppen, maar zorg er wel voor dat je hem de keer erna grondig schoonmaakt en niet te lang inhoudt.
Wanneer je menstruatie is afgelopen moet je de menstruatiecup schoonmaken door hem compleet te steriliseren. Dit doe je hetzelfde als bij het eerste gebruik; uitkoken in een steelpannetje. Hierna kun je hem opbergen in een katoenen zakje. Berg hem niet op in een zakje welke niet ademt, hierdoor gaat jouw menstruatiecup minder lang mee.
5) De voordelen en nadelen van een menstruatiecup
Klinkt super toch, zo’n menstruatiecup? Maar waar er voordelen zijn, kunnen we ook enkele nadelen van menstruatiecups benoemen. Twijfel jij om een menstruatiecup te kopen? Wij hebben voor jullie zowel de voordelen als nadelen op een rijtje gezet.
5.1) De voordelen van een menstruatiecup
- Je kunt hem hergebruiken, beter voor je portemonnee en het milieu
- De cup kun je tot wel 10 uur lang inhouden, afhankelijk van jouw ongesteldheidslevel
- Het is onopvallend in je kleding, je kunt dragen wat je zelf wil
- De menstruatiecup is hypoallergeen
- Je kunt de cup verkrijgen in diverse afmetingen, dus voor elk formaat vagina geschikt
- Een cup kan 3x zoveel bloed opvangen als dat een tampon kan absorberen
Kort samengevat; de menstruatiecup is voordelig, handig en milieubewust
5.2) De nadelen van een menstruatiecup
- Het proces van het in- en uitbrengen van de cup duurt langer dan bij een tampon
- Het in- en uitbrengen van de cup vereist wat oefening
- Je ziet veel bloed welke je bij een tampon niet ziet
- Je moet de cup zelf schoonmaken om te hergebruiken
- Het is belangrijk om water bij je te hebben bij het verwisselen van de cup
6) Menstruatiecup kopen
Ben jij overtuigt en wil je een menstruatiecup kopen? Dan zijn er wel enkele product eigenschappen waar je rekening mee moet houden.
Verschillende soorten menstruatiecups
Bij het gebruik van menstruatiecups wil je lekkage uiteraard voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de cup comfortabel in je lichaam voelt. Om deze redenen is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de maat van de cup welke jij nodig hebt. Menstruatiecups heb je namelijk in twee verschillende soorten maken.
- Vrouwen onder de 25 jaar die nog nooit een bevalling hebben gehad kunnen het beste de kleinere maat nemen.
- Vrouwen boven de 25 jaar en/of vrouwen welke een bevalling hebben gehad, kunnen het beste de grotere maat menstruatiecup kopen.
(Bij bevalling spreken we in dit geval over een vaginale bevalling)
Wanneer je twijfelt over de maat van de menstruatiecup voor aankoop kun je altijd langs de huisarts gaan.
Je kunt jouw menstruatiecup kopen in de apotheek, drogisterijen (Kruidvat of Etos) of online, net zoals bij maandverband en tampons. De prijs die je betaalt hangt af van het merk en het model dat je kiest, maar zal tussen de 15 en 50 euro liggen.
Persoonlijk raad ik de menstruatiecups van Satisfyer aan. Satisfyer is oorspronkelijk fabrikant van seksspeeltjes, je kent ze misschien wel van de Satisfyer Pro 2. Je kunt wel zeggen dat ze het een en ander over de vagina weten.
De menstruatiecup, Satisfyer Feel Good, worden geleverd in een set van 2. Hieronder een kort overzicht van deze cups:
- Twee cups met een inhoud van 15 ml en 20 ml
- Doorzicht blauwe design
- Gemaakt van siliconen, veilig voor het lichaam
- Minder vervuilend voor het milieu!
- Je koopt ze hier, voor een prijs van €9,99.