Glijmiddel op waterbasis, siliconenbasis of olie?

Glijmiddel, het komt in allerlei soorten, hoeveelheden en smaakjes. De keuze die je vaak moet maken is de volgende: ga ik voor glijmiddel op waterbasis, oliebasis óf siliconen? Lees hieronder alles over deze 3 soorten glijmiddel en welke het beste past bij jou.

1) Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is het veiligst om mee te beginnen. Het kan gebruikt worden voor al je seksuele behoeften: penetrerende seks, masturbatie, en sex toy play. Glijmiddelen op waterbasis zijn ook ideaal voor mensen met een gevoelige huid of vaginale irritatie. Daarnaast kan het ook worden gebruikt met condooms en seksspeeltjes. 

Het is ook heel gemakkelijk schoon te maken uit lakens en kleren, en laten geen vlekken achter. Als je geen zin hebt in een rotzooitje naderhand is glijmiddel op waterbasis the way to go.

Glijmiddelen op waterbasis hebben wel een paar nadelen. Ze zijn niet goed voor seks onder de douche of in het water, want je spoelt ze direct weg. Glijmiddelen op waterbasis hebben ook de neiging om plakkerig te worden en moeten vaak opnieuw worden aangebracht. Dus als je van plan bent om marathonseks te hebben, raden we wat anders aan.

Benieuwd naar de verschillende soorten glijmiddel op waterbasis? Klik hier voor het hele assortiment.

2) Glijmiddel op siliconenbasis

Glijmiddel op siliconenbasis is glibberig, gaat lang mee en is ideaal voor een langere sessie. Er hoeft minder glijmiddel te worden aangebracht en het hoeft minder vaak opnieuw te worden aangebracht. 

Glijmiddel op siliconenbasis is ook zeer geschikt voor doucheseks of masturbatie onder de douche, omdat het niet zo gemakkelijk wegspoelt. Het addertje onder het gras is dat glijmiddelen op siliconenbasis wat lastiger af te wassen zijn, omdat je daarna zeep en water nodig hebt om ze op te ruimen. Soms kan het glijmiddel op siliconenbasis ook vlekken op lakens maken.

Glijmiddelen op siliconenbasis mogen niet worden gebruikt met seksspeeltjes van siliconen, omdat ze het rubber na verloop van tijd kunnen afbreken. Dit betekent echter niet dat alle seksspeeltjes verboden terrein zijn met glijmiddelen op siliconenbasis – er zijn veel speeltjes die van andere materialen zijn gemaakt, zoals hard plastic, glas en staal.

Overtuigd? Dit is mijn persoonlijke favoriet.

3) Glijmiddel op oliebasis

Glijmiddel op oliebasis zorgt ook voor een glibberig gevoel dat langer aanhoudt dan glijmiddel op waterbasis. Deze glijmiddelen zijn ideaal voor masturbatie en seks met penetratie. 

Glijmiddelen op oliebasis (of andere olieproducten zoals vaseline of minerale olie) mogen niet worden gebruikt met latex condooms, omdat ze de latex van het condoom kunnen oplossen en latex condooms kunnen doen breken. 

Een ander nadeel van glijmiddelen op oliebasis is dat ze moeilijker van lakens en van je lichaam te verwijderen zijn.

4) Glijmiddel voor seksspeeltjes

Of je nu al fan bent van speeltjes of niet, vroeg of laat zul je erachter komen dat ze geweldig zijn voor jouw seksleven. Speeltjes kun je gebruiken om mee te masturberen, maar ook in combinatie met je partner.

Net als tijdens de seks is glijmiddel ook bij het gebruik van speeltjes een aanrader. Jouw masturbatie momentje zal een stuk soepeler verlopen met wat extra glijmiddel.

Het is hierbij wel belangrijk dat je het juiste glijmiddel kiest. Veel speeltjes zijn gemaakt van siliconen of soortgelijk materiaal. Als je dit combineert met glijmiddel op basis van siliconen krijg je problemen.

Siliconen op siliconen breekt elkaar namelijk af. Het materiaal van je speeltje zal dus als het ware ‘smelten’. De oplossing? Glijmiddel op waterbasis!

Speeltjes van elk soort materiaal gaan perfect samen met glijmiddel wanneer het op waterbasis is. Het glijmiddel zal de siliconen niet irriteren of afbreken en jij kan gewoon genieten van je toys!

5) Waarom glijmiddel gebruiken?

Waarom niet? Glijmiddel is geweldig! Het gebruik van glijmiddel is niets om je voor te schamen – het kan een geweldige aanvulling zijn op je seksuele ervaring. Veel mensen die voldoende vaginaal vocht produceren kiezen er toch voor om een glijmiddel te gebruiken om hun seksueel genot verder te vergroten.

Ongeveer de helft van de vrouwen na de menopauze merkt meer vaginale droogheid en ongemak bij het vrijen. Na de menopauze kan het urogenitale gebied (met inbegrip van de vagina en de vulva) veranderen). 

Het gebruik van een glijmiddel helpt het ongemak van seks te verminderen wanneer je vaginale droogheid ervaart. Sommige mensen kunnen vaginale droogheid ervaren, wat kan leiden tot ongemak of pijn tijdens de seks.

6) Tips voor het kopen

Vermijd in het algemeen glijmiddelen die kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, suikers, essentiële oliën, extra toevoegingen of glycerine bevatten – je weet nooit hoe je op deze toevoegingen zult reageren. 

Vooral als het je eerste keer is dat je een persoonlijk glijmiddel gebruikt, kunnen sommige van die extra functies zoals “opwarming” of “tinteling” overweldigender zijn dan verwacht.

Het feit dat een product “natuurlijk” is, betekent niet noodzakelijk dat het ook beter voor je is. Controleer de ingrediëntenlijst, lees productrecensies, of ga naar een seksspeeltjeswinkel en vraag het de experts daar.

7) Je eigen vloeistoffen als glijmiddel

Er zijn veel vloeistoffen die je lichaam produceert die als glijmiddel kunnen dienen, waarvan er veel afhangen van waar je je in je cyclus bevindt:

  • Menstruatiebloed kan worden gebruikt als glijmiddel bij masturbatie of seks aan het begin van je cyclus.
  • Baarmoederhals vocht, vooral rond de tijd van de eisprong, zorgt ervoor dat je gladder glijdt (vergeet alleen niet dat bij onbeschermde heteroseksuele seks rond de tijd van de eisprong de kans op zwangerschap het grootst is).
  • Vaginaal vocht en opwindingsvocht staan de hele maand tot je beschikking om je vagina te helpen bevochtigen en smeren. Zorg ervoor dat je genoeg tijd maakt voor het voorspel, zodat je opwindingswegen genoeg vocht kunnen produceren.
  • Speeksel kan ook als glijmiddel worden gebruikt. Het gebruik van je eigen speeksel om te masturberen kan zelfs beschermend werken tegen de ontwikkeling van vulvovaginale candida. Onderzoekers denken dat dit komt door beschermende bacteriën en schimmelwerende eigenschappen in speeksel, plus een gebrek aan immuunreactie tegen je eigen vloeistoffen.

Of je nu kiest voor glijmiddel op waterbasis, siliconen of olie, het zal je seksuele ervaring zeker helpen. Denk goed na waar je het glijmiddel voor gaat gebruiken, en maak vervolgens een keuze. Ik zou vooral zeggen: experimenteer!