Bondage knopen & technieken

Ben je de wereld van bondage aan het ontdekken en ben je benieuwd hoe je het beste bondage knopen kunt leggen? Hieronder lees je alles over verschillende bondage knopen, technieken en hoe je dit allemaal op een veilige manier doet.

1) Wat is bondage? 

Bondage is een vorm van seksueel spel waarbij één partner wordt vastgebonden met behulp van touwen, linten, boeien of andere materialen. Het kan een spannende en plezierige manier zijn om controle uit handen te geven, of te nemen tijdens de seks. 

Bondage gaat altijd gepaard met een stuk touw. Met dit touw worden er knopen gemaakt om een persoon vast te binden. Voor bondage heb je dus ook niet veel meer nodig dan een goed stuk touw.

Goedkoop en slecht touw is dan ook af te raden, ga echt voor wat steviger en kwalitatief touw van hennep. Dit is zacht op de huid, elastisch en voorkomt daarom ook schuurwonden.

Onlangs kwam bondagetape op mijn pad. Ik kende het nog niet, maar het is het een goed alternatief voor bondage touw wanneer je een gevoelige huid hebt. Touwen kunnen nog wel eens schuren en zorgen voor rode plekken.

De tape is niet klevend, maar werkt goed wanneer je meerdere slagen maakt. In totaal is het 20 meter aan tape, dus hier kun je wel even mee voorruit.

2) 7 bondage knopen voor beginners

Wanneer je een BDSM-beginner bent zijn de meeste zaken al intimiderend, maar zeker bondage knopen. Om je te introduceren staan hieronder een aantal bondage technieken en knopen speciaal voor beginners.

1. Basisboeien

Dit is een eenvoudige techniek waarbij de polsen of enkels van de onderdanige partner worden vastgebonden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld zachte boeien met klittenbandsluiting. Zorg ervoor dat de boeien niet te strak zitten en dat de doorbloeding niet wordt belemmerd.

Hier komt niet heel veel techniek bij kijken aangezien dit vaak gebeurt met sex handboeien. Het is ook mogelijk om de handen vast te binden met een knop. Daarover lees je bij bondage knoop twee meer over.

2. Handboeienknoop

bondage knopen handen

Deze knoop wordt gebruikt om de handen aan elkaar te bevestigen. Begin met een enkele knoop in het midden van het touw en maak vervolgens een lus aan elk uiteinde. Schuif de lussen door de ringen van de handboeien en trek de knoop strak aan.

Let goed op, rond de pols zitten veel gevoelige plekjes (denk aan de slagader). Doorbloeding is dus essentieel.

3. Enkelboeienknoop

Deze knoop is vergelijkbaar met de handboeienknoop, maar wordt gebruikt om enkelboeien aan elkaar te bevestigen. Plaats de enkelboeien om de enkels en gebruik hetzelfde knoopproces als bij de handboeienknoop. Met deze knoop bevestig je eenvoudig beide enkels aan elkaar.

4. Takelknoop

Deze bondageknoop wordt gebruikt om een touw aan een haak of een ander stevig object te bevestigen. Maak een lus in het touw en leg vervolgens een knoop om de lus en het bevestigingspunt heen. Trek de knoop aan om het touw vast te zetten.

5. Kruisende boeien

Bij deze techniek worden de polsen gekruist en vastgebonden aan de bovenarmen. Gebruik hiervoor een lang touw en begin door een lus om de polsen te maken. Wikkel het touw vervolgens om de polsen en bovenarmen, waarbij je kruisende lussen maakt. Zorg ervoor dat de bondage knopen niet te strak zijn om ongemak of letsel te voorkomen.

6. Hogtie

hogtie bondage techniek

Deze techniek houdt in dat de polsen en enkels aan elkaar worden vastgebonden, waardoor de onderdanige partner in een gebogen positie wordt gebracht. Plaats de polsen achter de rug en bind ze samen. Bind vervolgens de enkels bij elkaar. Zorg ervoor dat de knopen stevig maar niet te strak zijn.

7. Shibari

Shibari is een traditionele Japanse bondagekunst die gebruikmaakt van decoratieve knopen en patronen. Het vereist vaardigheid en oefening om shibari correct uit te voeren. Als je geïnteresseerd bent in shibari, raad ik je aan om specifieke bronnen en handleidingen te raadplegen die gedetailleerde instructies en veiligheidsrichtlijnen bieden.

3) 5 bondage knopen voor gevorderden

Voel je je comfortabel met touw en ken je al diverse bondage technieken? Dan kun je een stapje wagen richting de meer gevorderden bondage knopen. Deze technieken vereisen veel kennis, maar ook een partner die zich comfortabel voelt.

1. Spreadeagle

Deze techniek houdt in dat de armen en benen van de gebonden persoon worden gespreid, waardoor een gevoel van overgave en kwetsbaarheid ontstaat. Bevestig de polsen en enkels aan bijvoorbeeld een bedframe of spreidstang met behulp van touwen, boeien of ander geschikt materiaal.

2. Frogtie

frogtie bondage knoop

Bij deze techniek worden de benen van de gebonden persoon gebogen en vastgebonden, waarbij de knieën naar de borst worden getrokken. Gebruik hiervoor touwen of boeien om de enkels met de dijen te verbinden.

3. Hoofdbondage 

Deze techniek omvat het gebruik van touwen om het hoofd van de gebonden persoon te binden. Dit kan worden gedaan door het creëren van een harnas achtige structuur rond het hoofd of door het verbinden van het hoofd met andere delen van het lichaam.

4. Suspension bondage

Suspension bondage houdt in dat de gebonden persoon geheel of gedeeltelijk wordt opgehangen. Deze geavanceerde techniek vereist grondige kennis van bondage, touw en veiligheidsprocedures. Het wordt sterk aanbevolen om gedetailleerde bronnen en begeleiding van ervaren bondage-beoefenaars te raadplegen voordat je deze techniek probeert.

5. Harnassen

Harnassen worden gebruikt om het lichaam van de gebonden persoon op een decoratieve manier te verfraaien en/of bewegingsbeperkingen op te leggen. Er zijn verschillende soorten harnassen beschikbaar, variërend van eenvoudige borstharnassen (zoals op de foto hieronder) tot complexe full-body harnassen.

4) Veiligheid bij bondage technieken

Bij het beoefenen van bondage is het van cruciaal belang om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hieronder hebben we een korte checklist gemaakt over bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Communiceer: Praat altijd met je partner over je verwachtingen, grenzen en eventuele gezondheidsproblemen voordat je begint. Geef elkaar een duidelijk teken, zoals een afgesproken stopwoord, om aan te geven dat er ongemak of nood is.
  • Controleer de doorbloeding: Controleer regelmatig of de bloedcirculatie niet wordt belemmerd. De vastgebonden persoon moet altijd gevoel en kleur in hun ledematen behouden. Als er sprake is van tintelingen, gevoelloosheid of pijn, moet je de bondage onmiddellijk losser maken.
  • Vermijd vitale gebieden: Vermijdt het vastbinden van de nek, gewrichten, organen of andere gevoelige plekken. Houd de drukpunten en zenuwen vrij om letsel te voorkomen.
  • Wees voorzichtig met ademhaling: Zorg ervoor dat de gebonden persoon onbelemmerd kan ademen. Laat voldoende ruimte rond de mond en neus vrij, vooral als het gezicht of de mond bedekt wordt met een ball gag.
  • Wees alert op paniekreacties: Sommige mensen kunnen in paniek raken als ze zich vastgebonden voelen. Wees altijd alert op tekenen van paniek en maak de bondage onmiddellijk los als dat nodig is. Let hier dus ook weer goed op het safe word.

Het is ook aan te raden om een veiligheidsschaar binnen handbereik te hebben, zodat je de bondageknopen snel kunt doorsnijden in geval van nood, paniek of een onverwachte situatie. Neem de tijd om te oefenen met de verschillende technieken voordat je ze in de praktijk brengt en zorg ervoor dat je vertrouwd bent met het losmaken van knopen.

Bondage kan een opwindende manier zijn om de intimiteit met je partner te verkennen, maar het is belangrijk om veiligheid en wederzijdse toestemming voorop te stellen. Gebruik deze handleiding als een startpunt en doe altijd je eigen onderzoek om je kennis en vaardigheden te vergroten. Veel plezier en wees veilig!

5) Bondage knopen video’s en cursus

Wil je liever leren aan de hand van een uitgebreide handleiding met video? Bekijk dan eens video’s van TheDuchy. De website heeft veel verschillende video’s voor zowel beginners als gevorderden, waarin ze stap-voor-stap laten zien hoe je bondage knopen maakt.

Het platform is geen erotische website, maar is echt een platform gericht op educatie rondom bondagetechnieken. Zeker de moeite waard wanneer je meer wilt leren op dit vlak. Alle video’s op het platform zijn gratis en je kunt zelfs gehele online cursussen rondom bondage volgen op de website.