BDSM Safe word: altijd veilige BDSM seks

Tijdens je verkenningen van de BDSM-wereld ben je misschien de termen safewords en stoplichten tegengekomen. Wat zijn BDSM safe words, en wat hebben stoplichten te maken met de opwindende wereld van machtsuitwisseling, kink en fetisj? Je leest het hieronder!

Wat is precies een BDSM safe word?

Een BDSM safe word is een woord dat je afspreekt met je seks- of speelpartner en dat ‘nee’ of ‘stop’ betekent. Het is een woord dat je normaal gesproken niet zou zeggen als onderdeel van seks of BDSM.

Om deze reden moeten de woorden ‘nee’ en ‘stop’ vervangen worden door iets anders. Iets ongebruikelijks, en waarvan onmiddellijk kan worden vastgesteld dat het echt betekent dat de persoon onmiddellijk wil dat jullie stoppen. Wij gebruiken bijvoorbeeld “olifant” of “mandarijn”.

Ga er niet van uit dat een BDSM safe word alleen gebruikt kan of mag worden door de onderdanige of de persoon in de onderste rol. Deze veiligheids woorden kunnen door iedereen en op elk moment gebruikt worden tijdens seks en BDSM, en ze moeten natuurlijk door alle betrokkenen gerespecteerd worden. Super handig wanneer je met technieken zoals bondage knopen aan de slag gaat.

Een safety word voor tijdens de seks kan ook zeker bij je eerste keer BDSM veel rust geven.

Verkeerslicht methode in BDSM

Zoals hierboven kort aangestipt, zijn BDSM verkeerslichten in principe wat je je ervan voorstelt. De kleuren van stoplichten worden gebruikt als een effectieve methode om tijdens seks- en/of BDSM-sessies te communiceren hoe je je werkelijk voelt over wat er op dat moment gaande is.

Dit ziet er in praktijk als volgt uit:

“Groen” bevestigt dat je oké bent om door te gaan, alles is goed.

Geel” geeft aan dat je je grenzen nadert en/of dat je tijdelijk moet stoppen om te bespreken hoe je op een meer comfortabele manier verder kunt gaan.

“Rood” is een duidelijke mededeling om onmiddellijk te stoppen.

BDSM Safe word zonder te praten?

Soms tijdens BDSM-sessies, of tijdens bondage en seks in de slaapkamer, ben je misschien niet in staat om je safe word te zeggen. BDSM-toys zoals een ball gag, maskers of andere zaken die over de mond gaan kunnen er voor zorgen dat je niet kunt praten.

Hoe kun je toestemming geven of aangeven dat je wilt dat de sessie onmiddellijk stopt, als je geen BDSM safe word kunt gebruiken?

Als jij of je partner met bovenstaande bondage speeltjes aan de slag gaan, zorg er dan voor dat je een andere methode afspreekt om je veilig uit te drukken. Dit kan zijn door vingersignalen -als hun handen niet vastgebonden zijn, natuurlijk. Dit hangt af van het feit of degene die de controle heeft, de handen van de onderdrukte in de gaten houdt zodat ze het signaal niet missen.

Een meer betrouwbare non-verbale methode is om hen een zoemer of een andere hoorbare knop te geven om in te drukken, of een bel om te luiden.

Respect = geweldige seks

De kern van alle goede en plezierige seks en BDSM wordt gevormd door de volgende punten: vertrouwen, respect en toestemming. Toestemming is een niet-onderhandelbaar, verplicht aspect. Daarom moet je er zeker van zijn dat alle betrokkenen actief instemmen met de gang van zaken, in alle stadia van de seks- of macht uitwisseling sessie.

BDSM safe words en andere methodes zijn een goede indicatie van hoe iemand zich echt voelt, in een situatie waar kreten als “nee” en “stop” misschien gewoon deel uitmaken van het kinky spel. 

Wees niet bang om je safe words en methodes te gebruiken. Je veiligheidswoord gebruiken of BDSM-stoplichten gebruiken is geen zwakte, het is communicatie! Iedereen heeft zijn grenzen, ja, iedereen.