Demisexuality: alles wat je moet weten

Demisexuality, je hebt de term misschien wel eens voorbij horen komen. Met al de verschillende seksuele oriëntaties die de laatste jaren nadrukkelijk uitgelicht worden mag deze zeker niet ontbreken. Wat demisexualiteit precies betekent

1) Wat is demisexuality? 

Demiseksuality is een seksuele geaardheid waarbij iemand alleen seksuele aantrekking voelt tot mensen met wie hij of zij een emotionele band heeft. De meeste demiseksuelen voelen zelden seksuele aantrekking in vergelijking met de algemene bevolking, en sommigen hebben weinig tot geen interesse in seksuele activiteit. 

2) Wat is de emotionele band die nodig is voor seksuele aantrekking?

Deze varieert op basis van de persoonlijke ervaringen van de demiseksueel en is voor iedereen iets anders. Emotionele intimiteit is een hoofdcomponent, meestal, dus sommige demiseksuelen voelen zich aangetrokken tot goede vrienden of romantische partners. Andere componenten kunnen vertrouwdheid met de persoon en kennis over hen (bijv. leren over aspecten van hun persoonlijkheid) zijn.

Het vormen van een emotionele band garandeert echter niet dat er seksuele aantrekkingskracht zal ontstaan. Het is alleen een voorwaarde om het überhaupt te laten gebeuren. De tijd die nodig is om een emotionele band te ontwikkelen kan variëren. 

Voor sommige demiseksuelen is het na een aantal jaren van goede vrienden zijn met iemand, en voor anderen kan het een korte maar intense ervaring zijn, zoals een reis naar het buitenland voor een week met hen.

3) Is het niet normaal om pas seks te willen nadat je iemand hebt leren kennen?

Er is een verschil tussen je seksueel aangetrokken voelen tot iemand en seks willen hebben met diegene. Seksuele aantrekkingskracht is niet iets wat je kunt beheersen – of je hebt seksuele gevoelens voor iemand of niet. 

Je kunt de gevoelens niet forceren en je kunt ze ook niet forceren om weg te gaan, dus je hebt geen keuze in deze kwestie. Seksueel gedrag daarentegen is iets waar je voor kunt kiezen, of je er aan meedoet of niet.

De meeste mensen aan de niet-aseksuele kant van het spectrum voelen seksuele aantrekking, ongeacht of ze een hechte emotionele band met iemand hebben of niet. Ze kunnen seksuele gevoelens hebben voor aantrekkelijke mensen op straat, klasgenoten of collega’s die ze nauwelijks gesproken hebben, of beroemdheden. 

Ze kunnen echter om verschillende redenen wachten met seks: het is misschien niet haalbaar of gepast, ze willen er zeker van zijn dat de persoon respectvol en aardig is, het is tegen hun religieuze overtuigingen, ze willen alleen seks in een romantische relatie, etc. Het verschil is dat demiseksuelen helemaal niet beginnen met deze seksuele gevoelens.

Daten kan eng zijn in het begin, maar laat je vooral niet tegenhouden. Bekijk hier de 5 beste dating apps van dit moment.

4) Hoe verhoudt demiseksualiteit zich tot aseksualiteit?

Aseksualiteit is een seksuele geaardheid waarbij men weinig tot geen seksuele aantrekking of interesse in seks voelt (de eerste definitie wordt meer gebruikt, maar sommige aseksuelen gebruiken de tweede definitie. Beide zijn geldig en geaccepteerd). 

Demiseksuelen worden geacht zich op het aseksuele spectrum te bevinden, wat betekent dat zij dicht bij aseksualiteit liggen, maar niet helemaal aseksueel zijn. Het aseksuele spectrum heeft aseksualiteit aan de ene kant, en niet-aseksualiteit aan de andere kant.

Demiseksuelen worden tot de aseksuele gemeenschap gerekend omdat zij voor het grootste deel geen seksuele aantrekking voelen. Veel biseksuelen voelen zich slechts aangetrokken tot een handvol mensen in hun leven, of zelfs maar tot één persoon. 

Veel mensen die demiseksueel zijn, zijn ook niet geïnteresseerd in seks, dus ze hebben veel gemeen met aseksuelen.

Wat hen onderscheidt van aseksuelen is dat zij wel in staat zijn om seksuele aantrekkingskracht te voelen – alleen gebeurt dat pas nadat zij een diepe emotionele band met iemand hebben opgebouwd.

5) Hoe denken demiseksuelen over seks?

Volgens een onderzoek is tweederde van de demiseksuelen niet geïnteresseerd in en/of afkerig van seks. Er is echter een aanzienlijk deel dat er wel van geniet. Demiseksuelen hebben uiteenlopende gevoelens over seks en andere seksuele activiteiten, zoals masturberen en porno kijken, dus het is moeilijk om uitspraken te doen over de groep als geheel.

Alle gevoelens over seks zijn geldig in een demisexuality identiteit: het enige dat demiseksuelen definieert is dat ze alleen seksuele aantrekking voelen na het vormen van een emotionele band.

Of ze zich nu seksueel aangetrokken voelen tot iemand of niet, ze kunnen er ook voor kiezen om seks te hebben. Ze kunnen seks willen hebben om zwanger te worden, om te zien hoe het is, of om een andere reden.

6) Waarom hebben demiseksuelen een label nodig?

Het label demisexuality helpt demiseksuele bij het vormen van een gemeenschapsgevoel en een sterker gevoel van eigenwaarde. Door het label leren ze dat er anderen zijn zoals zij, en dat er een gemeenschap is die hen steunt. In deze gemeenschap van demisexuality kan men praten met anderen die dezelfde ervaringen hebben.

Daarnaast kunnen ze advies uitwisselen over het navigeren door een zeer seksuele wereld, en emotionele steun vinden. De gemeenschap verenigt zich rond dit label, wat de leden helpt zich zekerder te voelen in hun identiteit.

Veel demiseksuelen groeien op met het gevoel anders te zijn dan de mensen om hen heen. De meeste mensen voelen zich voor het eerst seksueel aangetrokken in hun tienerjaren. 

Vanaf dat moment wordt seks voor hen een onderwerp van nieuwsgierigheid en interesse, en uiteindelijk kijken ze ernaar uit om het na te streven. Voor kinderen en tieners op school wordt er veel over seks gepraat – hoe het is, hoe het zal zijn, enz. Dit wordt erger naarmate ze hoger onderwijs naderen en vroeg volwassen worden.

Demiseksuelen voelen zich vaak vervreemd door deze gesprekken omdat ze niet geïnteresseerd zijn in seks, ze mensen niet seksueel aantrekkelijk vinden, of allebei. Als het gesprek bijvoorbeeld over hete beroemdheden gaat, kunnen demiseksuelen zich verward voelen, en zich afvragen wat het is dat hun vrienden zien en voelen. 

Demisexuality is dus een onwijs interessant onderwerp waar respectvol mee omgegaan moet worden. Op je seksuele geaardheid heb je nu eenmaal geen invloed.